Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014

Η τέχνη του μπολιάσματος.

Εποχή μπολιάσματος ο Μάρτιος και είχαμε την χαρά να δούμε και να μάθουμε την τέχνη αυτή με τον παραδοσιακό τρόπο από κοντά, δίπλα στον Σιαννίτη ''μάστορα'' του είδους, Διακογεωργίου Σάββα του Αντωνίου.
Η αρχή γίνετε με το κόψιμο σε βολικό σημείο του παλαιού κλήματος και κατόπιν δημιουργούμε ένα σκίσιμο με ένα μικρό μανάρι, για να περάσουμε εκεί μέσα το μπόλι μας.Πρώτα φτιάχνουμε τις δύο πλευρές από το μπόλι που επιλέξαμε, ώστε να εφαρμόσει σωστά μέσα στο σκίσιμο για να αποφύγουμε την αποτυχία. Αφού ανοίγουμε την σχισμή με ένα διαμορφωμένο σουβλί που κατασκευάσαμε από ξύλο ασκινού, τοποθετούμε με προσοχή το μπόλι μας και το χτυπάμε απαλά με ένα σφυράκι για να σφηνώσει καλά.Για να σιγουρεψουμε ότι τα μπόλια μας θα ''πιάσουν'' όλα, καλύβουμε την πληγή που κάναμε και το σκίσιμο, με πλαστικό νάυλον και μονωτική ταινία. Έτσι, εξασφαλίζουμε ότι θα κρατήσει ο κορμός τα υγρά του, θα στερεωθούν καλύτερα τα μπόλια, δεν θα μπουν χόρτα ή χώματα στο σκίσιμο και θα προστατεύετε από βροχή και υγρασία.

 

 
Το μπόλιασμα είναι μια εργασία που χρειάζεται μεγάλη υπομονή, είναι επίπονη και κουραστική, όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντικατασταθεί μια ποικιλία σε άλλη. Τρόποι για μπόλιασμα υπάρχουν πολλοί, ο παραπάνω είναι ένας τρόπος που ακολουθεί πολλά χρόνια με επιτυχία ο Διακογεωργίου Σάββας, τον οποίο και ευχαριστούμε για την καθοδήγηση και τις οδηγίες που μας παρείχε.

*Η συγκεκριμένη εργασία έγινε στο αμπέλι του Μενεγάκη Κώστα το οποίο μετατράπηκε από Καπερνέ Σαβινιόν σε Αμουριανό και συμμετείχαν εκτός τον ίδιο και τον Διακογεωργίου Σάββα, ο Λεωνίδας Παναγιώτης και ο Στεργάκης Παντελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου