Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014

Η δραστηριότητα του Συλλόγου μας

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του Συλλόγου μας κατά την διάρκεια των εορτών,
η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας & τα Κάλαντα των Φώτων.

*ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Ποιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 όλοι οι χωριανοί συμμετείχαν στην καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, ανταλλάσσοντας ευχές για το νέο έτος ενώ την εκδήλωση μας, επισκέφθηκε ο Άγιος Βασίλης ο οποίος μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά που παρευρέθηκαν. Με την παρουσία της μας τίμησε και η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα. Φτακλάκη Λίτσα, η οποία πέραν της παρουσίας της, άκουσε και τα προβλήματα των συνχωριανών της, μιάς και η καταγωγή της έχει ρίζες στο χωριό μας, ενώ την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πάτερ Γεώργιος. 
Ο τυχερός που πέτυχε το φλουρί και κέρδισε το δώρο που πρόσφερε ο Σύλλογος ήταν ο Διμέλλης Στυλιανός.


* Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται σε ορισμένες χώρες από τους χριστιανούς, παραμονές της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) λίγο αφότου αλλάξει ο χρόνος. Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι. Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία Ελληνική εορτή των <<Κρονίων>>. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε.

  • Βασιλόπιτα με προζύμι
Υλικά: 850 γρ. αλεύρι, 100 γρ. μαγιά μπίρας, 6 αυγά, 180 γρ. βούτυρο, 180 γρ. ζάχαρη, 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, 100 γρ. κάντιτα, 100 γρ. σταφίδα και ξύσμα ενός πορτοκαλιού.
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα 100 γρ. αλεύρι με την μαγιά, διαλυμένη προηγουμένως σε χλιαρό νερό κάνουμε έτσι ένα προζύμι και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 3 ώρες. Ζυμώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα αυγά ολόκληρα, το βούτυρο διαλυμένο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ανεβασμένο προζύμι. Εξακολουθούμε το δούλεμα για αρκετή ώρα μέχρι να πετύχουμε μια πυκνή ζύμη. Προσθέτουμε το κίτρο κάντιτα ψιλοκομμένα, την σταφίδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά την πλάθουμε σε θολωτό σχήμα χαράζοντας ένα σταυρό στην επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε φούρνο 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου. Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες πριν την σερβίρουμε.

*ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ


 
Την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014, αφού οι χωριανοί εκκλησιάστηκαν,
συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και μικροί μεγάλοι,
όλοι μαζί μια παρέα, επισκέφθηκαν τα σπίτια του χωριού πόρτα πόρτα 
και τραγούδησαν τα Κάλαντα των Φώτων.
Πλούσια εδέσματα και κεράσματα περίμενα τους Καλαντιτές,
ευκαιρία για πειράγματα μεταξύ των χωριανών, άφθονο γέλιο και σε γενικές γραμμές,
μια εύθυμη μέρα για όλους.


Ο Σύλλογος μοίραζε δώρα σε όλα τα σπίτια και πουλούσε τα πρωτότυπα χειροποίητα ημερολόγια που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του για το νέο έτος.
Ευχαριστούμε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας και συμμετείχε στις εκδηλώσεις, ομορφαίνοντας τις μέρες μας στο χωριό, αλλά για και την αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κα Φτακλάκη Λίτσα για την παρουσία της.

  • Η προέλευση των καλάντων
Την ονομασία τους, την πήραν από την λατινική λέξη calenda, που διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα καλώ. Το έθιμο αυτό προϋπήρχε στην Ελλάδα, πριν από την Ρώμη. Τα κάλαντα των Φώτων, τραγουδιούνται σε όλη την Ελλάδα και ποικίλουν ανά περιοχή σε στίχους και ρυθμό.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ 
ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Με εκτίμηση το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου