Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης στα Σιάννα

Στα Σιάννα, το χωριό της νοτιοδυτικής πλευράς της Ρόδου θα γιορτασθεί φέτος η επέτειος της Μάχης της Κρήτης από την Αδελφότητα Κρητών Ρόδου.

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Μάη του 1941, που η αδούλωτη κρητική γενιά έγραψε λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού, ο φετινός εορτασμός αποκτά ένα ξεχωριστό νόημα.

Το χωριό Σιάννα της Ρόδου είναι σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Ακραμίτης και απέχει από την πόλη της Ρόδου 70 χιλ. Φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται εκεί όπως το μέλι, την σούμα και το ελαιόλαδο.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς προήλθε το όνομα του χωριού. Μία απ’ αυτές υποστηρίζει πως το όνομα προήλθε από τον αρχαίο Δήμο Βρασιανών με έδρα την σημερινή περιοχή του χωριού, Κεραμί, ο οποίος ανήκε στο κράτος της Λίνδου. Πιθανότερη όλων είναι η εκδοχή αυτή γιατί όλες οι ιστορικές ενδείξεις δείχνουν ότι το χωριό είναι συνέχεια του Δήμου Βρασιανών.
Η αρχική έδρα του χωριού ήταν ο Δήμος Βρασίας, η σημερινή τοποθεσία Κεραμί, και χρονολογείται περί τα Μυκηναϊκά χρόνια.

Αργότερα, και υπό την απειλή των πειρατικών επιδρομών από τις θαλάσσιες ακτές της ΝΔ. Ρόδου, οι κάτοικοι μετέφεραν την έδρα του χωριού στη σημερινή του τοποθεσία για να εξασφαλίσουν καλύτερη αμυντική θέση, καλυπτόμενοι από το βουνό του Ακραμίτη. Από τα ευρήματα στην περιοχή, η ίδρυση του χωριού χρονολογείται στα Βυζαντινά χρόνια.

Ίχνη ζωής στην περιοχή εντοπίζονται στην κοιλάδα της Κυμισάλας από την προελληνική περίοδο. Το λιμάνι της αρχαίας Κυμισάλας ορίζεται η σημερινή παραλιακή περιοχή Μονοσύρια.

Σημαντικός σύγχρονος πυρήνας πολιτισμού αποτελεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιαννών «η Βρασία», που αποτελεί την ψυχή των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της διατήρησης - αναβίωσης εθίμων του χωριού. Διοργανώνει εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα με σκοπό να καλλιεργεί τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων. Ονομαστή είναι η γιορτή μελιού και σούμας το καλοκαίρι, που είναι γνωστή σε όλο το νησί της Ρόδου και έχει αναδείξει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και τα αγνά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας.

Ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής Μάχης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαΐου 2011 με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιαννών «Η Βρασία». Η επιμνημόσυνη δέηση θα γίνει στον Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο π. Εμμ. Σκλιβάκης.

Θα ακολουθήσει επετειακό πρόγραμμα με το δάσκαλο της μουσικής Γιώργο Παραγυιό και την ορχήστρα του στο οποίο θα πάρει μέρος η Ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού και η χορευτική ομάδα της Αδελφότητας.
Μετά την επίσκεψη στο χωριό Σιάννα, όσοι συμμετέχουν στον εορτασμό θα πάνε στην ταβέρνα ΠΑΝΟΡΜΑ του Μονολίθου όπου θα διασκεδάσουν με την κρητική μουσική και το τραγούδι του Γιώργου Παραγυιού.

Η φετινή οργάνωση αποβλέπει στη μεγαλύτερη συμμετοχή μελών και φίλων της Αδελφότητας για να δοθεί ουσιαστικότερη οντότητα στον εορτασμό των εβδομηντάχρονων της ιστορικής Μάχης της Κρήτης κατά τον οποίο θα τιμηθεί η κρητική γενιά του ’41.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ

Επετείου της Μάχης της Κρήτης

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Κυριακή 15 Μαΐου 2011.
Εκδρομή – Εορτασμός στα Σιάννα Ρόδου

Αναχώρηση 08.00 από τον Άγιο Φραγκίσκο με πούλμαν.

  • Άφιξη στην εκκλησία Σιαννών, επιμνημόσυνη δέηση.
  • Πανηγυρικός της ημέρας.
  • Κρητικό επετειακό πρόγραμμα.

  • Φαγητό στην ταβέρνα ΠΑΝΟΡΑΜΑ του Μονολίθου. Κρητική μουσική με το λυράρη Γιώργο Παραγυιό
    και τους συνεργάτες του.

Είναι Απαραίτητο,

Να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 12-5-2011, προκειμένου να γίνει πρόβλεψη των πούλμαν και του φαγητού. (Θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και όσοι έλθουν με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους).

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, θα γίνουν κρατήσεις τραπεζιών στην ταβέρνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής σας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Γιάννης Νιωτάκης, τηλ. 22410-20638, κιν. 6977268998

Νικηφόρος Στρατήγης, τηλ. 22410-88711, κιν. 6944536474

Μανώλης Τσιρακάκης, τηλ. 22410-62395, κιν. 6944320093


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου