Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Στους δρόμους της Σιαννίτικης σούμας.




Άρχισε η διαδικασία απόσταξης σταφυλιών για την παραγωγή της σούμας στα Σιάννα.
Η αρχή έγινε πριν 15 με 20 ημέρες όπου οι παραγωγοί μάζευαν και άλεθαν τα σταφύλια τους στα τοπικά παραδοσιακά καζάνια, ποικιλίας Αθήρι τα περισσότερα από τα αμπέλια της περιοχής.





Εκεί παραμένουν στα βαρέλια και ανακατεύονται καθημερινά για 15 με 20 ημέρες, ανάλογα με την ωρίμανση των σταφυλιών και όταν ετοιμαστούν, έχουν δηλαδή ζυμωθεί, τοποθετούνται στα καζάνια για να αρχίσει η διαδικασία της απόσταξης. Κάθε καζανιά, χρειάζεται περίπου 3 ώρες στην φωτιά με 90 βαθμούς Κελσίου για να ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα της είναι η γλυκόπιοτη, μεθυστική σούμα. Ένα ποτό καθαρό, ανόθευτο, γευστικό και αρκετά ''βαρύ'', κατάλληλο για δυνατούς πότες. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε παραγωγού, με καταλληλότερη αυτήν των 50 βαθμών. Κάποιες φορές, η απόσταξη γίνεται 2 φορές, δηλαδή ξανά τοποθετούμε την σούμα που πήραμε από την πρώτη απόσταξη στο καζάνι για να την ξανά αποστάξουμε, παίρνοντας έτσι ακόμα ποιο καθαρό και δυνατό προϊόν, τον ''λαμπίκο'' ή το ''σπίρτο'', το οποίο ενδείκνυται μόνο για εντριβές τον χειμώνα αφού η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ ξεπερνάει τους 65 βαθμούς.



Κάντε λοιπόν το κόπο και επισκεφθείτε τα 2 καζάνια - αποστακτήρια του χωριού μας, του Μαστροσάββα Ιωάννη στην παραλιακή περιοχή Γλυφάδα - Μονοσύρια και του Κυριακού Κυριάκου λίγο πριν την είσοδο του χωριού από την πλευρά της Έμπωνας. Οι ιδιοκτήτες των αποστακτήριων θα σας ενημερώσουν, θα σας ξεναγήσουν και θα σας ταξιδέψουν στους δρόμους της Σιαννίτικης σούμας. Σας περιμένουμε για τις επόμενες 40 ημέρες που θα διαρκέσει η διαδικασία και σας ευχόμαστε καλά να περάσετε δοκιμάζοντας το ''λολόνερο'' μας, αλλά σας παρακαλούμε, οι οδηγοί να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση του για να αποφευχθούν ατυχεί περιστατικά.




500 μέτρα πριν τα Σιάννα


Στην περιοχή Γλυφάδα - Μονοσύρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου