Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Ελαιόλαδο Σιαννών

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που διάρκεσε 40 ημέρες, από τους παραγωγούς του χωριού με την συνολική ποσότητα σε ελαιόλαδο να φθάνει τους 35 τόνους. Ήταν μια καλή χρονιά από άποψης παραγωγής, παρότι οι βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ήταν ελάχιστες. Ο κύριως όγκος του καρπού επεξεργάστηκε στο ελαιοτριβείο της Μονολίθου, ιδιοκτησίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, στο οποίο έχει γίνει ανακαίνιση και αντικατάσταση των μηχανημάτων από καινούρια και σύγχρονα. Το ελαιόλαδο της περιοχής είναι εξαιρετικό σε γεύση και ποιότητα, κατάλληλο για μαγειρική και για προσθήκη στην σαλάτα. Πως ξεχωρίζουμε ένα καλό ελαιόλαδο; Από το φωτεινό του χρώμα, τη διαύγεια του, την χαμηλή οξύτητα του, το άρωμα και την γεμάτη γεύση του.


Ας αποφεύγουμε λοιπόν θαμπό λάδι ή λάδι που αφήνει ένα ''κάψιμο'' στον λαιμό. Μια απορία των καταναλωτών συχνά είναι, γιατί το λάδι πικρίζει. Εδώ υπάρχει η διαφορά στο λάδι που πικρίζει, με το λάδι που αφήνει ένα κάψιμο στο λαιμό. Σε μια έρευνα που έγινε το 2005, απέδειξε ότι το πικρό ελαιόλαδο περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία φυσικά αντιοξειδωτική όπως πολυφαινόλες, φλαβανοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπου από οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην διατήρηση της νεανικότητα και της μακροζωίας του. Επίσης προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών, που θεωρούνται αρχικοί βλαπτικοί παράγοντες σοβαρών παθήσεων, όπως την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Ας μην απορρίπτουμε λοιπόν ένα ελαιόλαδο που πικρίζει, αλλά να φροντίζουμε να το συντηρούμαι κατάλληλα για να το απολαμβάνουμε καθ' όλη την χρονιά.
Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι ένα λάδι υψηλής ποιότητας,
1) μειώνει στο αίμα την ''κακή'' χοληστερόλη, αυξάνει την ''καλή'', αποτρέποντας έτσι την αθηρωμάτωση και τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
2) επιδρά ευνοϊκά στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην δομή των οστών του εγκεφάλου του αγγειακού συστήματος και στην κανονική ανάπτυξη των παιδιών.
3) ωφελεί το γαστρεντερικό σύστημα, βελτιώνει την πέψη και βοηθάει στην κα΄λη λειτουργία του εντέρου.
4) περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την κυτταρική γήρανση και την οστεοπόρωση.
5) προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.
6) περιέχει φυτοχημικά συστατικά ικανά να πυροδοτήσουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Πολύ εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι χρησιμοποιώντας ένα αγνό παρθένο ελαιόλαδο, μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, σε συνδυασμό βέβαια με μια ισορροπημένη διατροφή.
Το ελληνικό λάδι με αριθμούς μας δείχνει:
- 25 κιλά ελαιόλαδο καταναλώνει ετησίως ο μέσος Έλληνας
- 352.000 τόνους και πάνω παράγει η Ελλάδα
- λειτουργούν περίπου 2500 ελαιοτριβεία
- η Ελλάδα είναι τρίτη στον κόσμο σε παραγωγή ελαιόλαδου
- η Ελλάδα καλύπτει το 16% της παγκόσμιας παραγωγής

Τέλος, θα αναφερθώ στην ιστορία της ελιάς. Ένα δέντρο ταυτισμένο όσο κανένα άλλο με την Μεσόγειο. Στην προϊστορική εποχή, εικάζεται ότι οι Μεσογειακοί λαοί αναζητούσαν τρόπους για την συστηματική καλλιέργεια ελαιοδέντρων, με τους κάτοικους τις Κρήτης να το επιτυγχάνουν πρώτοι την χρονολογία ανάμεσα στο 4500 ~ 3800 π. Χ. Η μεγαλύτερη εξέλιξη στην χώρα μας έγινε τον 20 αιώνα, με κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές έως σήμερα να είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Πελοπόννησος και η Λέσβος, όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Κορωνέικη, Κουτσουροελιά, Θρούμπα, Καλαμών, Μεγαρήτικη κ.τ.λ.
Ακόμα και το ''λάδωμα'' έχει να κάνει με την εκτίμηση που τρέφει ο Έλληνας στο λάδι. Οι φτωχοί αγρότες παλιά, διεκπεραίωναν όλες τις συναλλαγές τους και συχνά ''δώριζαν'' σε φορείς της εξουσίας για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, λάδι. Χρόνια με τα χρόνια συντηρήθηκε με αποτέλεσμα σήμερα το ''λάδωμα'' να έχει μετατραπεί σε κάθε είδους δωροδοκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου