Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2010

Κάλαντα των Φώτων.


Πραγματοποιήθηκε και φέτος το έθιμο των Κάλαντων των Φώτων, τραγουδώντας τα σπίτι σπίτι από μια ομάδα κατοίκων του χωριού. Αφού μαζευτήκαμε στην πλατεία του χωριού το πρωί μετά την Εκκλησιαστική Λειτουργία, όλοι μαζί επισκεφθήκαμε τα σπίτια του χωριού όπου οι συγχωριανοί μας καλωσόριζαν με διάφορα κεράσματα που περιελάμβαναν μεζεδάκια, γλυκά, άφθονη σούμα - κρασί και τραγουδούσαμε τα κάλαντα. Ο Πολιτιστικός σύλλογος, η Βρασία, πρόσφερε στον κόσμο σοκολατάκια, πουλούσε τα ημερολόγια που είχε κατασκευάσει και μάζευε χρήματα από τις προσφορές των χωριανών, τα οποία θα τα διαθέσει όπως κάθε χρόνο για κάποιο έργο στο χωριό. Στο τέλος, αφού γυρίσαμε όλο το χωριό, μαζευτήκαμε στο καφενεδάκι του χωριού, κάτσαμε όλοι παρέα, ήπιαμε, συζητήσαμε και αποχωρίσαμε στα σπίτια μας μετά από αρκετή ώρα.


Τα λόγια απο τα Κάλαντα είναι τα εξής:

Σήμερον τα Φώτα και ο φωτισμός
και του Ιησού μας ο βαπτισμός
κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
είναι η Παναγία η Δέσποινα
με τα θυμιατούρια στα δάχτυλα
και ο Κύριος μας κεριά κρατεί
και τον Άη Γιάννη παρακαλεί
Άγιε μου Γιάννη και πρόδρομε
δύνασαι βαπτίσεις Θεού παιδί,
δύναμαι και θέλω και προσκυνώ
και τον Κύριο μου παρακαλώ,
σήμερον θα ανέβω στους ουρανούς
να καταπατήσω τα είδωλα
και θε να κατέβω εις τον ποταμό
δια να βαπτίσω και τον Χριστό

Η συγκεκριμένη μέρα είναι μοναδική γιατί μόνο τότε συναντιούνται σχεδόν όλοι οι χωριανοί μεταξύ τους για κάποιο έθιμο, αν εξαιρέσουμε φυσικά τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις. Καλά να είμαστε λοιπόν και του χρόνου με υγεία να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί.


1 σχόλιο:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ
    ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή