Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Συγκομιδή σταφυλιών

Ολοκληρώθηκε και η φετινή συγκομιδή σταφυλιών στα Σιάννα, που διάρκεσε περίπου σαράντα ημέρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καρπός των αμπελιών ωριμάζει σταδιακά ανα περιοχές. Αρχή γίνεται με τα αμπέλια που βρίσκονται πέριξ του χωριού, μετά από την περιοχή Λακκί, κατόπιν στην περιοχή του Αγρού και τέλος με την περιοχή της Κυμισάλας. Η διαδικασία συγκομιδής έχει ως εξής: ελέγχουμε την ωριμότητα του καρπού και όταν είναι έτοιμα τα μαζεύουμε σε τελάρα, τα φορτώνουμε σε φορτηγά τα οποία τα μεταφέρουν στα εργοστάσια. Ο κύριως όγκος των σταφυλιών είναι της ποικιλίας Αθήρι και απορροφάται από το συνεταιριστικό εργοστάσιο οινοποιίας της ΚΑΙΡ, κάποιες ποσότητες από το εργοστάσιο οινοποιίας της ΕΜΕΡΥ και αρκετές ποσότητες προορίζονται για απόσταξη σούμας. Επίσης, οι γεωργοί του χωριού παράγουν μικρές ποσότητες από σταφύλια ποικιλίας Μανδηλαριά, Καπερνέ κ. α.










Σύμφωνα με πληροφορίες από τα εργοστάσια, οι ποσότητες σε σταφύλια από το χωριό, ανέρχονται σε 370 τόνους ενώ υπολογίζονται γύρω σε 80 τόνους τα σταφύλια που έγιναν σούμα.



Η σούμα παράγετε στα αποστακτήρια της περιοχής, είναι αυθεντικό προϊόν σκέτο ή με αρωματικές προσθήκες και η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι από 45% έως 68%. Οι παραπάνω ποσότητες, μαρτυρούν ότι ήταν σχετικά μια καλή χρονιά η φετινή η οποία οφείλεται στις καλές βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα και στο δροσερό καλοκαίρι με αποτέλεσμα να μην ξεραθούν τα σταφύλια. Προβλήματα όμως υπάρχουν πολλά, με μεγαλύτερο αυτό του κόστους που ανεβαίνει διαρκώς ενώ οι τιμές πώλησης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι ξηρασίες και οι αρρώστιες να τα διογκώνουν και φυσικά οι εισαγωγές μούστων και κρασιών. Επιλέγουμε λοιπόν, όλοι μας σαν καταναλωτές, τοπικά κρασιά για να ενισχύουμε την αμπελουργία του τόπου μας, καθώς τα προϊόντα της είναι υψηλής αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου