Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Εκδηλώσεις στα Σιάννα 2009

Πανηγύρι Αναλήψεως.


Γιορτή Μελιού και σούμας.
Μελεκούνια.Χαλβάδες με μέλι.

Υ.Γ.
Πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ξεπηδούν κάθε καλοκαίρι σε όλα τα χωριά. Όλες εντάσσονται στον κύκλο αναβιώσεων εθίμων που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Μοιάζει σαν να ανακαλύψαμε τώρα ξαφνικά το νήμα της παράδοσης που είχε σβήσει χρόνια τώρα. Γιατί λοιπόν οι χιλιάδες πολιτιστικοί συλλόγοι, με την βοήθεια των εκατοντάδων δήμων αισθάνονται την ανάγκη να αναβιώσουν ένα έθιμο ή μια γιορτή στην περιοχή τους; Το πιθανότερο είναι οτι οφείλεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης και διαφήμισης που έχουν οι ιθύνοντες κατα νού. Προσέλκυση κόσμου είναι το όραμα, παραστάσεις πολιτισμού είναι το όχημα. Είναι η φθηνή σχετικά επένδυση κάθε δήμου και πολιτιστικού ώστε να πετύχει τον στόχο του. Καλές και άγιες είναι αυτές οι παραστάσεις πολιτισμού και οι αναβιώσεις εθίμων αλλά πρέπει να μην μπερδευόμαστε, διότι κάποτε όλα αυτά τα έθιμα ήταν η καθημερινότητα των ανθρώπων. Τώρα δεν είναι παρα απόηχος ενός κόσμου που έφυγε ανεπιστρεπτί.
Που θέλω να καταλήξω...
καλό ειναι να υπάρχουν όλες αυτές οι γιορτές, αρκεί να μην περιοριζόμαστε σε αυτό. Ο πολιτισμός ενός τόπου δεν ορίζεται απο το πόσα νεκρά έθιμα θα αναβιώσουμε,
αλλά απο την ζωντανή καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούν σε αυτόν, απο το περιβάλλον, απο την αισθητική των οικισμών, απο την πληρότητα και την αγαλλίαση που νιώθει κανείς σε έναν τόπο.
Για τα τελευταία οι δημοτικοί άρχοντες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εκκλησίες και οι τοπικές κοινωνίες, έχουν πολλά να κάνουν.

1 σχόλιο:

  1. Μενεγάκης Κωνσταντίνος17 Αυγούστου 2009 - 11:16 π.μ.

    Μεγάλη επιτυχία στις εκδηλώσεις του χωριού μας παρ'ότι η εθελοντική συμμετοχή και προσπάθεια ήταν ΕΛΑΧΙΣΤΗ απο τους συγχωριανούς μας. Η επιτυχία αυτή "των λίγων", ας αφυπνίση "τους πολλούς" για να καταλάβουν οτι με μεγαλύτερη συμμετοχή, θα πετύχουμε απίστευτα πράματα. Συγχαρητήρια λοιπόν και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή