Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Έθιμα του Πάσχα


Πάσχα πλησιάζει και τα έθιμα στο χωριό είναι επίκαιρα.
Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλλαν τα παιδιά στο χωριό το Σάββατο που μας πέρασε. Ντύθηκε ένα παιδί με τα ρούχα του Λαζάρου, στολίστηκε με λουλούδια, κρατούσε ένα κλαδί Βάγιας και πόρτα πόρτα έλεγαν τα κάλαντα.Την Κυριακή των Βαΐων, το έθιμο είναι να μεταφέρουμε την εικόνα της Παναγίας της Σκιαδενής από το διπλανό χωριό, με τα πόδια στην εκκλησία του χωριού. Ξεκινήσαμε λοιπόν σε ομάδες-παρέες, περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, φθάσαμε στην Μονόλιθο, παραλάβαμε την εικόνα και επιστρέψαμε όλοι οι Σιαννίτες μαζί στο χωριό. Το βράδυ η εικόνα διανυκτέρευσε σε σπίτια χωριανών και το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έγινε η περιφορά αυτής σε όλα τα σπίτια για να προσκυνήσουν οι πιστοί. Μετά την περιφορά, μια ομάδα χωριανών, την μετέφερε στον παραλιακό οικισμό Μονοσύρια (Γλυφάδα), για τους εκεί πιστούς και κατόπιν, με πεζοπορία πάλι, παραδόθηκε στο διπλανό χωριό Κρητηνία.

Την Μεγάλη Τρίτη, οι νοικοκυρές, ζύμωσαν τα παραδοσιακά ψωμιά, έφτιαξαν τα κουλούρια με την ζάχαρη, τις αυγούλες και τα έψησαν στον ξυλόφουρνο.Τα έθιμα όμως συνεχίζονται, αύριο Μεγάλη Πέμπτη, η νεαροί του χωριού θα πάνε να κόψουν τα ξύλα για το Καλαφουνό ο οποίος θα ανάψει την ίδια ημέρα και θα διαρκέσει έως την Δευτέρα του Πάσχα.


Την Μεγάλη Παρασκευή τα ξημερώματα, στις 6:00, θα ανέβουμε στο βουνό Ακραμίτη για να επισκεφθούμε το μοναστήρι του Άη Γιάννη όπου θα ανάψουμε έναν μικρό Καλαφουνό και ύστερα θα επιστρέψουμε στο χωριό από την πίσω πλευρά του βουνού, επισκεπτόμενοι όλα τα μοναστήρια στην διαδρομή μας, της Ζωοδόχου Πηγής, Άγιος Αναστάσιος, Άγιος Νεκτάριος και Άγιος Παντελεήμονας.


Το Μεγάλο Σάββατο οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το παραδοσιακό φαγητό, τον Πασκάτι, που περιέχει ρύζι, σάλτσα τομάτας, μπαχαρικά και κρέας κατσίκας τα οποία καλύπτονται με δυόσμο μέσα στην κατσαρόλα και τοποθετείται για 12 ώρες στον ξυλόφουρνο. Την Κυριακή του Πάσχα, ο Πασκάτης κατέχει περίοπτη θέση στο τραπέζι των Σιαννιτών, συνοδευόμενος από το ντόπιο αρνάκι και κατσικάκι στην σχάρα.
Τέλος, την Λαμπρή Παρασκευή στο μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής γίνετε ένα πανηγύρι μέσα στη φύση, δίπλα στα δέντρα, κάτω απο τους ήχους της Άνοιξης και της μουσικής ορχήστρας. Άφθονο φαγοπότι και γλέντι όλη την ημέρα απο το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

Αυτά είναι τα τελευταία νέα από το χωριό, για το πώς θα περάσουμε τις γιορτές και τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ Καλή Ανάσταση σε όλους και σε όσους πιούνε λίγο παραπάνω ας αποφύγουν την οδήγηση για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα, ενώ όσοι επισκεφθούν την εξοχή ας φροντίσουν φεύγοντας να έχουν καθαρίσει τον χώρο από όλα τα σκουπίδια για να μην είναι εκεί και ................ του χρόνου που θα ξανά επισκεφθείτε τον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου