Κυριακή, 5 Απριλίου 2009

Περιήγηση στον κόσμο της μέλισσας.

Μέλισσα, ένας οργανισμός τόσο μικρός αλλά και τόσο εξελιγμένος. Ολόκληρη η κυψέλη είναι ένα υπόδειγμα κοινωνίας με λειτουργική τελειότητα Όλοι έχουν το ρόλο τους, εντός και εκτός της κυψέλης και φροντίζουν να αντεπεξέλθουν, αψηφώντας την κόπωση, με αποτέλεσμα η ζωή της μέλισσας να διαρκεί μόλις 30 ημέρες. Παρακάτω θα μάθετε μερικά βασικά στοιχεία της μέλισσας και γενικά της μελισσοκομίας.


Μελισσοκομείο.

Η επιλογή του μελισσοκομείου είναι μια βασική ενέργεια του μελισσοκόμου που πρέπει να επιλέξει το κατάλληλο μέρος ώστε τα μελίσσια του να αποδώσουν το καλύτερο δυνατό. Έτσι λοιπόν, αυτό που προσέχουμε είναι, να υπάρχει ήλιος στην είσοδο της κυψέλης από νωρίς το πρωί για να ζεσταθεί γρηγορότερα την περίοδο του χειμώνα ενώ πρέπει να μην έχει η περιοχή πολύ υγρασία. Αντίθετα το καλοκαίρι, επιλέγουμε σκιερά μέρη που να αερίζονται αρκετά. Οι κυψέλες τοποθετούνται γραμμικά, η μια δίπλα στην άλλη και σε απόσταση 2 μέτρων. Βασικό και πάνω από όλα είναι η αφθονία σε νερό στην περιοχή και σε περίπτωση που δεν υπάρχει, τοποθετούμε τεχνητό τρόπο υδροδότησης.


Κυψέλη.

Ο κάθε μελισσοκόμος επιλέγει το χρώμα της επιλογής του που θα είναι βαμμένες οι κυψέλες, αλλά είναι υποχρεωμένοι για λόγους καταγραφείς και ασφάλειας σε περίπτωση κλοπής, να φέρουν πάνω τα αρχικά του ονοματεπωνύμου τους, τον αύξων αριθμό και την πυροσφραγίδα με τον κωδικό που έχει πάρει από την Διεύθυνση Γεωργίας. Για να μην αποπροσανατολίζονται οι μέλισσες και πηγαίνουν σε άλλη κυψέλη, δεν είναι οι κυψέλες ακριβώς οι ίδιες, αλλά κάνουμε κάτι διαφορετικό στη είσοδο για να το ξεχωρίζει. Τέλος κάθε κυψέλη αποτελείτε από 10 πλαίσια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του μελιού, της γύρης και του γόνου ενώ όταν αυτά γεμίσουν τοποθετούμε άλλα 10 από πάνω.


Μέλισσα.

Σε περίοδο μελιτοφορίας, λόγω κόπωσης από την συνεχόμενη εργασία, η μέλισσα ζει μόνο 30 ημέρες ενώ το χειμώνα φθάνει τις 100. Η κάθε μια έχει την δουλειά της, άλλες είναι για την συλλογή νέκταρ από τα λουλούδια, άλλες για την γύρη, άλλες για το νερό, άλλες για την καθαριότητα της κυψέλης, άλλες για την μετατροπή του νέκταρ σε μέλι, άλλες στην παρασκευή κεριού, άλλες για τον αερισμό της κυψέλης, άλλες για την προστασία από τους εισβολείς και άλλες για να υπηρετούν την βασίλισσα.


Κηφήνας

Παρότι παρεξηγημένος, ο προορισμός του είναι σπουδαίος και απαραίτητος ειδικά την Ανοιξιάτικη περίοδο όπου γονιμοποιεί την βασίλισσα για να αρχίσει η γέννηση των αυγών που εξελίσσονται σε μέλισσες. Ο κάθε κηφήνας γονιμοποιεί μια φορά στην διάρκεια της ζωής του και αυτό γιατί αμέσως μετά την επαφή, πεθαίνει. Επίσης, σε περίπτωση που η κυψέλη γεμίσει από μέλι και δεν υπάρχει χώρος στην βασίλισσα να γεννήσει τα αυγά της, οι Κηφήνες το τρώνε ώστε να ανοίξουν κελιά.

Βασίλισσα.

Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας μπορεί να φθάσει μέχρι τα 5 χρόνια, αλλά ο μελισσοκόμος την αντικαθιστά πριν αρχίσει την φθίνουσα πορεία της, στα 2 χρόνια όπου και η απόδοση της είναι στα 2.500 αυγά ημερησίως. Η κάθε μια γονιμοποιείται μια φορά στην ζωή της και συνευρίσκεται σε μια μέρα με 7 Κηφήνες ενώ υπάρχει μια σε κάθε κυψέλη και είναι η μοναδική που γεννάει αυγά.Γόνος.

Ο γόνος είναι τα αυγά που γεννάει η βασίλισσα, εκκολάπτονται και μεταμορφώνονται σε μέλισσες. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 32 με 36 ημέρες, ωσότου το αυγό γίνει μέλισσα. Για να επιβιώσει ο γόνος, οι μέλισσες τον ταΐζουν 10 ημέρες και μετά τοποθετούν ελάχιστο βασιλικό πολτό μέσα στο κελί και το σφραγίζουν. Όταν ετοιμαστεί η νέα μέλισσα αρχίζει να ανοίγει το κελί από μέσα μόνοι της χωρίς εξωτερική βοήθεια και αυτό γίνετε για να καλλιεργείτε η μαχητικότηταΜέλι.

Το μέλι είναι ένα αγαθό πλούσιο σε βιταμίνες και στην περιοχή μας παράγεται σε 4 διαφορετικές ποικιλίες, το ανθόμελο, το θυμαρίσιο, τουπευκόμελο και την έρρικα. Το γνήσιο και ακατέργαστο μέλι, το χειμώνα πάντα πήζει και αυτό γίνετε διότι δεν έχει ¨ψηθεί¨ από τον παραγωγό προτού το πουλήσει. Αν κάποιος το ¨ψήσει¨ προτού το πουλήσει, θα καταστραφούν όλες οι ιδιότητες του ενώ αν σας πήξει το μέλι που αγοράσατε, δεν έχετε παρά να ζεστάνετε νερό σε ένα δοχείο και να τοποθετήσετε το βάζο μέσα μέχρι την μέση και με ανοιχτό το καπάκι του για να μην σπάσει. Προσοχή μην πέσει νερό πάνω στο μέλι γιατί θα χαλάσει.

Βασιλικός πολτός.

Οι μέλισσες παράγουν το βασιλικό πολτό με σκοπό να ταΐσουν το αυγό που προορίζετε για βασίλισσα. Έτσι λοιπόν, φτιάχνουν ένα βασιλικό κελί, τοποθετούν μέσα 2 γραμμάρια πολτό και μετά το αυγό. Εφόσον ο χώρος μέσα στο κελί είναι μεγάλος και ο πολτός που θα τρέφετε άφθονος, το αυγό αντί για μέλισσα γίνετε βασίλισσα. Με διάφορους τεχνητούς τρόπους που γνωρίζει ο μελισσοκόμος, μπορεί να εξαπατήσει το μελίσσι και να παράγει αρκετό βασιλικό πολτό.


Αρρώστιες.

Μία από την πιο σοβαρή αρρώστια των μελισσών, είναι το βαρρόα, ένας είδος ακάρεος το οποίο τρέφετε από την μέλισσα μέχρι να την εξαντλήσει και αναπαράγεται στον γόνο. Εκεί μπαίνει ένα άκαρι και πολλαπλασιάζεται σε 7 ενώ η νέα μέλισσα γεννιέται ανάπηρη με αποτέλεσμα να θανατώνεται από τις υπόλοιπες διότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Αντιληπτό λοιπόν γίνετε ότι η απώλεια αυτή του προσβεβλημένου πληθυσμού, οδηγεί σε αφανισμό ολόκληρο το μελίσσι. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ανακαλυφθεί φάρμακα τα οποία είναι εγκεκριμένα από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σε πλαστική μορφή όπου εκκρίνουν μια οσμή που θανατώνει το άκαρι.

Πάνω: Διακρίνετε ένα άκαρι πάνω σε μία μέλισσα το οποίο έχει κόκκινο χρώμα

Κάτω: Ανάπηρη μέλισσα προσβεβλημένη απο άκαρι ανήμπορη να προσφέρει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου