Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

Οι εργασίες συνεχίζονται

Μπήκαμε στην Άνοιξη πλέον και οι αγροτικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ.
Ολοκληρώνονται σιγά σιγά τα κλαδέματα των αμπελιών και των ελαιοδέντρων, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει και ανθίζουν, και προχωράμε στο όργωμα τους για την καταπολέμηση των αγριόχορτων. Επίσης τώρα φυτεύονται κάθε λογής δέντρα (ελαιόδεντρα, ξινόδεντρα, καρυδιές,) και αμπέλια, ενώ αρχίζει
το κλάδεμα των ξινόδεντρων (πορτοκαλιές, λεμονιές, γκρέιπ φρουτ, κ.α.). Παράλληλα, οι γεωργοί φυτεύουν πατάτες για την θερινή περίοδο και ετοιμάζουν φυτείες για την καλοκαιρινή καλλιέργεια (καρπούζια, πεπόνια, τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα).

Οι κτηνοτρόφοι βόσκουν τα ζώα τους και ετοιμάζονται για τα σφαχτά που θα διαθέσουν στην Πασχαλινή αγορά.
Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους στην Ανοιξιάτικη ανθοφορία, κυρίως στις περιοχές γύρω από το χωριό. Τώρα είναι η εποχή όπου ο μελισσοκόμος θα δυναμώσει τα μελίσσια του για να πάρει από αυτά μέλι, κερί, κηρήθρες, βασιλικό πολτό, σμάρια και σμηνουργίες. Τοποθετούνται στην κυψέλη καινούρια πλαίσια με τεχνητά φύλλα κηρήθρα τα οποία τα "χτίζουν" οι μέλισσες για να γεννήσει η βασίλισσα και για να αποθηκεύσουν μέλι και γύρη. Για να ολοκληρωθεί η νέα κηρήθρα, το μελίσσι καταναλώνει 5 έως 7 κιλά μέλι ανα πλαίσιο ενώ αποθηκεύει σε αυτό 2,5 κιλά μέλι το μέγιστο. Ο βασιλικός πολτός, γνωστός σε όλους για τις ευεργετικές του ιδιότητες, παράγεται από τις μέλισσες για την τροφοδότηση νέων βασιλισσών και με τεχνητό τρόπο γίνετε η παραγωγή και συγκομιδή από τον μελισσοκόμο. Η άνοιξη δίνει στον μελισσοκόμο την δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια του, είτε με το φυσικό τρόπο τα σμάρια είτε με τον τεχνητό την σμηνουργία. Τέλος, τα δυνατά μελίσσια προσφέρουν μέλι με μεγάλη θρεπτική αξία γιατί συλλέγεται από πολλά λουλούδια της άνοιξης με πολλούς γυρεόκοκκους, ενώ από το απολέπισμα του πλαισίου με το μέλι, με την μέθοδο της θέρμανσης παίρνουμε το κερί.


Στις εργασίες, γενικώς του χωριού, θα προσθέσουμε την συντήρηση και καθαρισμό των καταστημάτων από τους ι
διοκτήτες τους για να υποδεχτούν την νέα τουριστική σεζόν στα τέλη του Απριλίου περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου