Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Προστασία του περιβάλλοντος

Για να αφομοιώσει κάτι το παιδί σας, γίνετε με έναν πολύ εύκολο τρόπο, την μίμηση. Θα αποκτήσει λοιπόν συμπεριφορά και συνήθειες, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας το να παρακολουθεί τις δικές σας ενέργειες. Εμείς που ζούμε σε αναπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι υποχρέωση μας να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορά, ώστε να παραδώσουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, έναν υγιή πλανήτη ικανό να παρέχει απαραίτητους φυσικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα και άλλα αγαθά. Στην γη αυτήν τη στιγμή κατοικούν 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι και εκτιμάτε ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια. Καταλαβαίνετε λοιπόν τις αυξημένες ανάγκες των επόμενων γενεών από τον πλανήτη, που επαναλαμβάνω εμείς θα παραδώσουμε. Παρακάτω θα σας τονίσουμε μερικές ενέργειές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας, προστατεύοντας το περιβάλλον.


ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
1) Ηλεκτρικό ρεύμα
Η υπερβολική κατανάλωση ρεύματος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα, να προκαλείτε όξινη βροχή και φυσικά να επηρεάζει το κλίμα αρνητικά.

α) Φώτα:
Μια πρώτη επιλογή είναι η αντικατάσταση στις κοινές λάμπες από οικονομικές οι οποίες ναι μεν στοιχίζουν ακριβότερα, αλλά καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα και διαρκούν 10 φορές περισσότερο. Επίσης, όταν δεν χρειαζόμαστε τα φώτα, να μην τα αφήνουμε άσκοπα αναμμένα.

β)Ψυγείο:
Ρυθμίστε το ψυγείο από 2~5 βαθμούς την συντήρηση και από 15~18 την κατάψυξη ανάλογα με την εποχή(χειμώνας ή καλοκαίρι). Αποφεύγετε την τοποθέτηση του κοντά σε παράθυρο, φούρνο, θερμαντικό σώμα κ. α. και μην το ανοίγετε συχνά χωρίς λόγω γιατί η ψύξη που χάνεται θα πρέπει να αναπληρώνεται συνέχεια. Κατά μέσο όρο, το κάθε ψυγείο καταναλώνει το 25% του ρεύματος.

γ)Θερμοσίφωνας:
Αρχικά, ο ήλιος στην χώρα μας είναι άφθονος οπότε να χρησιμοποιούμε ηλιακό, να μην τον ξεχνάμε αναμμένο τις χειμωνιάτικες μέρες και να ελέγξουμε ότι είναι ρυθμισμένος σε κανονική θερμοκρασία δηλ. 60° βαθμούς. Ο θερμοσίφωνας καταναλώνει κατά μέσο όρο το 20% του ρεύματος ενός σπιτιού.

δ)Πλυντήριο:
Για να εξοικονομήσετε ρεύμα και νερό πλύνετε σε πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, να το χρησιμοποιείτε πάντα γεμάτο και σε μέτριες θερμοκρασίες.

ε)Οικιακές συσκευές:
Όταν αγοράζετε οικιακές συσκευές, προτιμάτε αυτές που έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση, να μην τις αφήνετε αναμμένες και επιλέγετε να σβήνετε την τηλεόραση, το DVD, τον αποκωδικοποιητή, το στερεοφωνικό κ.λ.π. από την συσκευή και όχι από το χειριστήριο

ζ)Θέρμανση:
Συντηρείτε το φίλτρο του κλιματιστικού κάθε μήνα, χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη του καλοριφέρ 1 μόνο βαθμό κάνετε μέχρι 10% οικονομία. Μονώστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα για να μειώσετε την απώλεια θέρμανσης και αν διαθέτετε τζάκι, κλείνετε την καμινάδα του όταν δεν το χρησιμοποιείτε

2)Σκουπίδια
Ένας άνθρωπος αναπτυγμένης χώρας, στην ζωή του θα αφήσει πίσω του σκουπίδια περίπου
600 φορές το βάρος του, γι' αυτό ας αποφεύγετε την δημιουργία άσκοπων σκουπιδιών.

α)Ανακύκλωση:
Είναι η δυνατότητα να ξανα χρησιμοποιούμε αντικείμενα που ενώ μοιάζουν με σκουπίδια, διατηρούν σημαντικό μέρος της αξίας τους, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο και οι μπαταρίες. Το χαρτί φτιάχνεται απο τους κορμούς των δέντρων, με αναλογία 2.500 κιλά ξύλου να παράγει 1.000 κιλά χαρτί. Το γυαλί φτιάχνεται απο άμμο, άσβεστο και σόδα, με αναλογία 1.200 κιλά απο τα παραπάνω υλικά να παράγουν 1.000 κιλά γυαλί. Το αλουμίνιο φτιάχνεται απο ορυκτό Βωξίτη με αναλογία, 4.000 κιλα Βωξίτη να παράγουν 1.000 κιλά αλουμίνιο. Οι μπαταρίες όταν αδειάσουν και πεταχτούν στα σκουπίδια, εκτός του οτι χάνονται πρώτες ύλες, μπορεί να ρυπάνουν μέχρι και 600.000 κυβικά νερού. Ρωτήσε λοιπόν τον Δήμο της περιοχής σας για τα προγράμματα ανακύκλωση που υπάρχουν και άρχισε να συμμετέχεις, μαζεύοντας χωριστά τα υλικά που ανακυκλώνονται. Επίσης οι μπαταρίες, τα κινητά και τα αξεσουάρ τους συλλέγονται απο τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπως Γερμανός, Νόκια, ΤΙΜ, COSMOTE, VODAFONE, ΟΤΕSHOP, κ.α.

β)Περιττές συσκευασίες.
Αν ελέγξετε τα σκουπίδια σας προτού τα βγάλετε από το σπίτι, θα διαπιστώσετε ότι παραπάνω από το 35% αυτών αποτελείτε από περιττές συσκευασίες. Βρείτε λοιπόν τρόπο να αποφύγετε προϊόντα με περιττές συσκευασίες.

3)Νερό
Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο, που αν δεν αντιληφθούμε την αναγκαιότητα του και την γοργή μείωση του, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο χωρίς επιστροφή. Γι' αυτό ας το χρησιμοποιούμε με σύνεση.

α)Βρύση:
Αν κλείνετε την βρύση όταν βουρτσίζεστε, όταν ξυρίζεστε και όταν πλύνετε τα πιάτα εξοικονομείτε 10 λίτρα το λεπτό. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε διαρροές στις σωληνώσεις σας και αν εντοπίσετε κάποια διορθώστε την αμέσως διότι μια διαρροή που απλά στάζει, μπορεί να σπαταλήσει μέχρι 90 λίτρα το εικοσιτετράωρο.

β)Καζανάκι:
Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να εξοικονομήσουμε νερό. Αυτός επιτυγχάνετε αν τοποθετήσουμε μέσα στο καζανάκι ένα μπουκαλάκι μικρό, γεμάτο με νερό, μειώνοντας έτσι την χωρητικότητα του. Επίσης, επιλέγετε καζανάκια διπλής λειτουργίας μειώνοντας την κατανάλωση έτσι μέχρι 15%.

γ)Μπανιέρα:
Προτιμάτε το ντους, παρά ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα, γιατί για να γεμίσετε την μπανιέρα καταναλώνετε νερό αντίστοιχο για τρία ντους.

4)Χημικά:
Πολλά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιες μεθόδους ακίνδυνες και αποτελεσματικές. Για τα τζάμια και τα χαλιά χρησιμοποιούμε νερό και ξύδι, οδοντόπαστα ή σόδα για τα ασημικά, αλάτι και ξύδι για τα χάλκινα, η φυσική λεβάντα στην ντουλάπα προστατεύει από τον σκόρο, με σόδα καθαρισμού και ζεστό νερό φεύγουν τα άλατα από το μπάνιο ενώ προτιμάτε χρώματα και βερνίκια με βάση το νερό.


ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Τα φυτά και τα λουλούδια ομορφαίνουν την ζωή μας και ωφελούν το περιβάλλον, σημαίνει καθαρότερο αέρα και είναι μία ευχάριστη ασχολία για όλους.

α)Πότισμα:
Αποφεύγετε την υπερβολή στο πότισμα και προτιμάτε το αργό πότισμα για να μην χάνετε άσκοπα νερό. Τους ζεστούς μήνες, ποτίζετε τις βραδυνές ώρες για να μην εξατμίζετε το νερό και διαλέγετε φυτά που αντέχουν στην ξηρασία όπως την λεβάντα, την πικροδάφνη, την δάφνη και την αμυγδαλιά ενώ για γλάστρες τα γεράνια.

β)Φυτοφάρμακα:
Καλό είναι να αποφεύγετε τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα. Άλλωστε, τα περισσότερα έντομα του κήπου είναι μέρος της αλυσίδας της φύσης. Προτιμάτε οργανικά λιπάσματα, γιατί αποτελούν τροφή για τους οργανισμούς του εδάφους ενώ συχνά μια προσβολή από μελίγκρα ή κάμπια, απομακρύνετε εύκολα με το χέρι προς αποφυγήν φυτοφαρμάκων.

γ)Ξερά χόρτα:
Αν πρέπει να κάψετε κλαδιά ή χόρτα, επιλέξτε έναν καθαρό και ανοιχτό χώρο, έχετε κοντά νερό και προτιμάτε του χειμερινούς μήνες για να αποφευχθεί να καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.

δ)Οργανικά απορρίμματα:
Τα λαχανικά και οι φλούδες από φρούτα καταλαμβάνουν έναν τεράστιο όγκο στα απορρίμματα που προορίζονται για ταφή. Πόσοι γνωρίζετε όμως, πόσο σημαντικά είναι αυτά τα απορρίμματα; Αυτά τα οργανικά απορρίμματα, μπορούν να τοποθετηθούν στον κήπο και να γίνουν μιας πρώτης τάξης κομπόστα για τα λουλούδια σας, προσφέροντας τους μια φυσική εξαιρετική τροφή χωρίς χημικά.


ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Ή ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Δείξτε ευαισθησία για το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους, αν χρειαστεί φροντίδα κάποιο φυτό, προσφέρετε του την ή ειδοποιήστε τον δήμο. Μην πετάτε σκουπίδια από το αυτοκίνητο στους δρόμους, στα πάρκα ή κάπου αλλού πάρα μόνο στον πλησιέστερο κάδο απορριμάτων. Πλένετε το αυτοκίνητο με το λάστιχο; Καταναλώνεις 350 λίτρα νερό, ενώ με τον κουβά χρειάζεστε μόνο 30 λίτρα.


ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ

Στην δουλειά σκεφτείτε όπως στο σπίτι σας, οικονομία στο νερό, στην ενέργεια, στα σκουπίδια κ. α. Επιπλέον, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

α)Χαρτί:
Ένας εργαζόμενος γραφείου καταναλώνει 100 κιλά χαρτί ετησίως Αρκετά από αυτά είναι υψηλής ποιότητας το οποίο παράγετε από πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως τα δάση ενώ επεξεργάζονται με χημικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Χρησιμοποιείτε λοιπόν το χαρτί με οικονομία και από τις δύο του πλευρές αλλά ανακυκλώστε και το άχρηστο.

β)Συμβουλές
Αντί να χρησιμοποιείτε στην δουλειά πλαστικά ποτήρια, πάρτε την δική σας κούπα για τον καφέ, μειώνοντας έτσι τα πλαστικά σκουπίδια. Προτείνετε στο αφεντικό σας να αντικατασταθούν τα πλαστικά ποτήρια από χάρτινα μιας χρήσης, ενώ πολλά από τα αναλώσιμα εκτυπωτών, όπως τα μελανοδοχεία, ανακυκλώνονται, μάθετε πια εταιρεία ασχολείται με αυτό και αρχίστε τη συνεργασία.


ΑΓΟΡΕΣ

α)Περιττές συσκευασίες:
Προτιμάτε προϊόντα με λιγότερα υλικά συσκευασίας, που ανακυκλώνονται ή είναι από ανακυκλωμένο υλικό ή αγοράζετε "χύμα" προϊόντα τα οποία είναι και φθηνότερα.

β)Πλαστικές σακούλες:
Αν ο καθένας από εμάς χρησιμοποιούσε μία τσάντα λιγότερη σε κάθε αγορά, θα εξοικονομούσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια σακούλες τον χρόνο. Βέβαια, ούτε οι χάρτινες είναι λύση, γιατί ένα δέντρο 15 ετών προσφέρει μόνο 700 σακούλες. Η λύση είναι η χρησιμοποίηση μιας πάνινης τσάντας ή ένα καροτσάκι.


ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Μπορεί να μην τα βλέπουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τα τσιγάρα στην θάλασσα μολύνουν, με τις επικίνδυνες τοξίνες που απορροφούν, εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών, ενώ έχει υπολογιστεί ότι 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα πετάγονται στην θάλασσα. Τα σκουπίδια στα ρέματα και στις απόκρημνες ακτές είναι ανθυγιεινά και πολλές φορές επικίνδυνα Μπορεί να παγιδευτούν διάφορα ζώα ή να τα καταπιούν, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Γι' αυτό, στην εκδρομή, μαζεύουμε το παραμικρό σκουπίδι που κάνουμε και το ρίχνουμε στον πλησιέστερο κάδο. Μέχρι τώρα αγοράζατε νερό σε πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μετά τη χρήση τους είτε τα πετάτε σε κάδους μεγαλώνοντας τον όγκο σκουπιδιών προς ταφή, είτε το πετάτε κάπου στο περιβάλλον μολύνοντας το. Ήρθε η ώρα λοιπόν να επιστρέψετε στο παγούρι ή στο θέρμος, τα οποία ξανά χρησιμοποιούνται αλλά και διατηρούν το νερό δροσερό αρκετές ώρες. Τέλος, ας είμαστε προσεκτικοί σε αρχαιολογικούς χώρους, σε βιότοπους και οικολογικά πάρκα, διότι η προστασία των ιστορικών μνημείων και των σπάνιων ζώων και φυτών είναι ευθύνη όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου