Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009

Οι εργασίες συνεχίζονται

Οι αγροτικές δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, λένε οι παλιότεροι, κάτι ξέρουν παραπάνω. Αν ο αγρότης θέλει να αποδώσει καρπούς η προσπάθεια του, πρέπει να φροντίζει συνέχεια τα χωράφια, τα μελίσσια, τα πρόβατα και τα κατσίκια του. Έτσι λοιπόν, μετά το μάζεμα των ελιών, σειρά παίρνουν τα κλαδέματα για τους γεωργούς των ελαιοδέντρων και των αμπελιών.Το κλάδεμα των αμπελιών και των ελιών είναι σημαντικότατη εργασία, γιατί ανανεώνει και καθαρίζει το κλήμα και την ελιά από τα περιττά κλαδιά ώστε να δυναμώσουν για να μπορούν να ανθίσουν την Άνοιξη. Βρίσκετε όμως σε μεταβατικό στάδιο, καθώς η παραδοσιακή ψαλίδα του χεριού δίνει την θέση της στην ψαλίδα του αέρος, κάνοντας την δουλεία πιο εύκολη και γρήγορη, καθώς ο κλαδευτής αποδίδει την διπλάσια δουλειά. Επίσης, αυτήν την εποχή οι γεωργοί λιπαινουν ή ρίχνουν κοπριές και οργώνουν τα χωράφια για να "πίνουν" καλύτερα το βρόχινο νερό.

Οι μελισσοκόμοι, αφού συλλέξουν τις μικρές ποσότητες του ερρικόμελου που έχει παραχθεί από τις μέλισσες λόγω της λειψυδρίας, δυναμώνουν τα μελίσσια τους προσθέτοντας ειδική τροφή ή μέλι, για να επιβιώσουν στο κρύο καθώς η ανθοφορία έχει τελειώσει για όλα σχεδόν τα φυτά. Αυτό γίνετε μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, όπου τα κυψέλια μεταφέρονται στην Ανοιξιάτικη ανθοφορία, ελπίζοντας να αποδίδει για να περιοριστούν τα έξοδα συντήρησης τους. Το ερρικόμελο είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία και βοηθάει αρκετά σε αναπνευστικά και αρθριτικά προβλήματα του ανθρώπου. Έχει παχύρρευστη μορφή, περίπου σαν του βουτύρου και χρησιμοποιήστε περισσότερο στο τσάι και στο γάλα.

Οι κτηνοτρόφοι, αφού έχουν ολοκληρώσει τις γέννες του κοπαδιού τους, βόσκουν τα ζώα τους και σπέρνουν τα χωράφια με βίκο για την παραγωγή χόρτων την επόμενη χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου