Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του ελαιόκαρπου


Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που διάρκεσε 40 ημέρες, από τους παραγωγούς του χωριού με την συνολική ποσότητα σε ελαιόλαδο να ξεπερνούν τους 30 τόνους. Ήταν μια καλή χρονιά από άποψης παραγωγής, παρότι οι βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς ήταν ελάχιστες. Ο κύριως όγκος του καρπού επεξεργάστηκε στο ελαιοτριβείο της Μονολίθου, ιδιοκτησίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, στο οποίο έχει γίνει ανακαίνιση και αντικατάσταση των μηχανημάτων από καινούρια και σύγχρονα. Το ελαιόλαδο της περιοχής είναι εξαιρετικό σε γεύση και ποιότητα, κατάλληλο για μαγειρική και για προσθήκη στην σαλάτα.


Μια απορία των καταναλωτών συχνά είναι, γιατί το λάδι πικρίζει. Σε μια έρευνα που έγινε το 2005, απέδειξε ότι το πικρό ελαιόλαδο περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία φυσικά αντιοξειδωτική όπως πολυφαινόλες, φλαβανοειδή, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Β, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπου από οξειδωτικό στρες, συμβάλλοντας στην διατήρηση της νεανικότητα και της μακροζωίας του. Επίσης προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών, που θεωρούνται αρχικοί βλαπτικοί παράγοντες σοβαρών παθήσεων, όπως την στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο. Ας μην απορρίπτουμε λοιπόν ένα ελαιόλαδο που πικρίζει, αλλά να φροντίζουμε να το συντηρούμαι κατάλληλα για να το απολαμβάνουμε καθ' όλη την χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου