Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008

Συγκομιδή ελαιοκάρπου




Ξεκίνησε η συγκομιδή του ελαιόκαρπου και συγκεκριμένα της ποικιλίας ντόπια χοντροελιά. Η συγκεκριμένη ποικιλία συλλέγετε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, την μέθοδο του ραπίσματος με τις βέργες που ονομάζονται "τέγκλες". Είναι ο μεγάλος σε μέγεθος ελαιόκαρπος που φτιάχνονται και του φαγητού οι ελιές και έχουν απόδοση, ένα κιλό λάδι σε τρία κιλά ελιές. Μετά η συγκομιδή θα συνεχιστεί στην ποικιλία κορωνέικη, με την νέα μέθοδο των ελαιοραβδιστικών, οι οποίες αποδίδουν ένα κιλό λάδι σε πέντε κιλά ελιές. Οι παρατεταμένες ανομβρίες έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ελαιοπαραγωγούς, καθώς τα δέντρα μη μπορόντας να αντέξουν την ωρίμανση του καρπού, τον αποβάλλουν απο πάνω τους, μειώνοντας έτσι την παραγωγή. Οι ποιό τυχεροί που έχουν ελαιόδεντρα κοντά σε δίκτυο άδρευσης, συντηρούν υψηλότερα την παραγωγή τους, ανεβάζοντας όμως το κόστος απο την κατανάλωση του νερού. Ας ελπίσουμε οτι θα έρθουν καλύτερες γεωργικές χρονιές με μεγαλύτερα κέρδη για τους αγρότες.

Καλή συγκομιδή λοιπόν και καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου